mitä tarkoittaa

Quiet luxury

Tyylisuuntana Quiet luxury

Quiet luxury - pukeutumistyyli, tai enemmänkin lifestyle, joka vastaa niitä arvoja, joita olen hiljaisesti noudattanut jo vuosia.

Keväällä 2023 minun sometutkaani pompsahti yhä useammasta suunnasta termi 'quiet luxury' ja jokin minussa värähti. Tuntui että vihdoin joku oli osannut pukea termiksi  sen tyylisuunnan, jonka jokainen normi tuntui tarrautuvan minuun syvälle.

artikkeli 8.9.2023

Mitä quiet luxury, hiljainen ylellisyys sitten tarkoittaa?

Quiet luxury tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaakin: hiljaista luxusta. Sellaista, että siinä merkitsee paljon enemmän sen hiljainen tunnelma - se miltä esimerkiksi tietty vaate oikeasti tuntuu sinun ylläsi versus kuin se, että että vaate tai asuste räikeästi kertoisi omasta luxusalkuperästään mm. näkyvien ja/tai räikeiden logojen ja monogrammien avulla. Olen kuullut sanottavankin, että tämä tyylisuunta on uuden ajan minimalismia, joka suosii hidasta ja yksinkertaista lähestymistapaa pukeutumiseen. Omalta kohdaltani voin allekirjoittaa tämän. Paitsi että minun kohdallani en halua rajoittaa tätä 'aatetta' vain pukeutumistyyliini vaan yritän toimia sen mukaisesti myös muissa toimissani, mutta tästä hieman myöhemmin vähän lisää.

Keskitytään tällä kertaa pukeutumiseen ja vaatteisiin. Itselleni luxuksen tunne pukeutumisessa tulee ennen kaikkea siitä harmoniasta ja itseluottamuksesta, jota vaatteet ja tyyli minulle ja minun elämääni tuottaa. Värit ja tekstuurit ovat harmoniassa, vaatteet ovat helposti yhdisteltävissä. Vaatteita ei tarvitse olla paljon vaan tärkeämpää on että kaikki vaatekaapin vaatteet ovat niitä, joita rakastaa käyttää ja jotka auttavat luomaan yhtenäisen, kirkkaan tyylin. Ovat ne sitten edullisia tai kalliita, uusina tai second handina ostettuja, tärkeintä ei ole vaatteen hintalappu vaan se miltä ne tuntuvat päällä. Tai paremminkin miltä ne saa sinut tuntumaan.

Minulle quiet luxury ei tarkoita ylellisen kalliden vaatteiden ostamista. Harjaantunut, materiaaleista kiinnostunut ja tiedostava tyylitutkani osaa eritellä luxukselta tuntuvat vaatteet myös pienemmällä budjetilla. Itse suosin second hand markkinaa, joista etsin luonnonkuiduista valmistettuja hyvin istuvia vaatekappaleita. Myös ketjuliikkeiden premium mallistot ovat hyvä idea tsekata läpi kun etsii itselleen uusia, monikäyttöisiä ja laadukkaita vaatteita. Turhaan ei tässä kohtaa myöskään painoteta sanaa harkittu, oli se sitten harkittu tyyli tai harkittu ostos. Ydinideana on että hankinnat ja valinnat tehdään harkiten, ajan kanssa, rauhallisesti. Quiet luxury ajattelutavan avulla päädyt ostamaan vähemmän mutta saavutat silti kokonaisemman vaatekaapin.

Tutustu lisää aiheeseen

Monissa artikkeleissa on hehkutettu tyylisuunnan olevan the juttu 2023 mutta uskallanpa väittää että tämä tyylisuunta on ollut olemassa jo paljon aikaisemminkin, se on tälläkin hetkellä ajankohtainen sekä se pysyy ajankohtaisena seuraavina vuosinakin.

Lisää quiet luxury termiin ja sisältöön voit tutustua esimerkiksi näiden artikkeleiden avulla:

https://www.voice.fi/muoti-ja-kauneus/a-224144 

https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/what-to-wear/g44559652/quiet-luxury-brands/ 

https://www.vogue.com/article/quiet-luxury-trend