resursseja floristeille

Kiertotaloudessa on tulevaisuus - miten voit tuoda sitä myös kukkakauppaasi?

Kohti kestävämpää kukkasidontaa.

Kiertotalous ajattelutapana ja sen mukaiset liiketoimintamallit ovat iso osa tulevaisuuden liiketoimintaa. Volyymiin ja jatkuvaan kuluttamisen kasvamiseen nojautuvat liiketoimintamallit eivät ole enää nykypäivänä kestäviä (puhumattakaan tulevaisuudesta!) ja myös meidän kukka-alalla on herättävä tähän. On uskallettava avoimesti puhua, miettiä ääneen mitä voisimme tehdä ja olla halukkaita ja valmiita tuleviin muutoksiin. Tai vielä parempi; olla valmiina ennen kuin EU:n määräykset ja rajoitukset materiaalien käytöstä, jätteistä ja materiaalien uusiokäytöstä tulevat voimaan. 

Tähän artikkeliin olen kerännyt muutaman käytännönläheisen idean, jonka avulla me voisimme tuoda kiertotaloutta myös kukkakauppoihin:


1. Suosi materiaaleja, joita voidaan käyttää uudestaan ja uudestaan.

Ymmärrän että meidän päätuote, itse kukat, on ongelmallinen, koska sitä emme voi käyttää uudestaan (tai itseasiassa voimme, kompostin kautta, mutta peruskukkakaupassa oman kompostin käyttöön ja tarpeeseen ei vielä ole tarpeeksi mahdollisuuksia), joten tästä syystä meidän pitäisi keskittyä siihen että kaikki muut meidät tuotteet ja materiaalit olisivat uusiokäyttöön sopivia. Astiat, koriste-esineet ja maljakot, joita myymme voisivat ihan hyvin olla käytettyjä. Maailma on niin täynnä tavaraa, että jo tällä määrällä kukkaruukkuja ja -maljakoita riittäisi varmasti kaikille, vaikka maailmassa ei valmistettaisi enää yhtäkään uutta maljakkoa tai ruukkua lisää. Mikäli kuitenkin haluat myydä uusia tuotteita myös valikoimassasi, olisi hyvä kiinnittää huomiota niiden laatuun; eikö olisi ihanaa jos myytävissä tuotteissasi olisi myös jälleenmyyntiarvoa? Niin että jos asiakas kyllästyykin ostamaansa kukkaruukun pystyisi hän myymään sen eteenpäin.


2. Pienennä jätteen määrää

Voisiko kaikki pakkausmateriaalit olla uusiokäyttöön soveltuvia tai maatuvia? Esimerkiksi muovinauhojen sijaan käyttäisit juutti- tai hamppunarua. Voisiko asiakas palauttaa sinulle pakettimateriaalit uusiokäyttöä varten? Useasti ainakin talvipakkasilla asiakas saattaa olla hämillään kaikesta paperin määrästä, jota kukkapuketti sisältää. Hän varmasti mielellään vähentäisi omaa jätekuormaansa palauttamalla pakkausmateriaalit kukkakauppaan takaisin, jotta sinä voisit käyttää niitä seuraavan asiakkaan kukkapuketissa. Tämä ajattelutapa on niin nykypäivää - en usko että kukaan oikeasti maapallostamme välittävä asiakas panisi pahekseen jos hänen kukkapuketissa olisi käytetyt pakkauspaperit.


3. Mieti uusia tuotteita ja palveluita, joissa voisit hyödyntää ja myydä ammattitaitoasi

Voisitko tarjota enemmän viherhuoltoa, joten asiakas pystyisi paremmin huolehtimaan jo olemassa olevista kasveistaan? Ojenna kasvin mukaan kirjalliset hoito-ohjeet ja sisällytä tämä palvelu viherkasviesi hintaan. Tai voitko vuokrata maljakoita ja kukkaruukkuja? Vuokrata kollegalle kylmiötilaa niin hänen ei tarvitse ostaa omaa kylmiötä? Tässä tarvitaan paljon ajattelutyötä ja uudelleen konseptointia, mutta näissä palveluissa on tulevaisuus. Meidän täytyy kehittää kaikenlaisia uusia ideoita tuottaa kestävää liikevaihtoa kuluttamisen lisäämisen sijaan, se on se pointti tässä. Emme voi keskittyä vain myymään asiakkaalle lisää tavaraa, joka päätyy jätteeksi vaan meidän pitäisi osata jalostaa meidän ammattitaitoa myös kestäviksi tuotteiksi.

Haluaisitko tietää lisää kiertotaloudesta? Meiltä Suomesta löytyy hyvin työkaluja kiertotalousajattelun lisäämiseen ja siihen tutustumiseen. Tutustu mm. näihin artikkeleihin: https://www.sitra.fi/aiheet/kiertotalous/ 
https://www.europarl.europa.eu/news/fi/
headlines/priorities/kiertotalous

floristin kynästä